Milieukeurmerken en betekenis

Onze leveranciers bieden steeds meer duurzame producten aan die minder belastend zijn voor het milieu. Vaak kunt u aan de keurmerken op de verpakking zien op welke manier dit gebeurt. Tegenwoordig zijn er aardig wat van deze keurmerken in gebruik. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Hieronder lichten wij de belangrijkste keurmerken toe die u op onze producten kunt vinden. Wilt u meer informatie? Ga dan naar de website van de betreffende organisatie. Of kijk op de websites van de Raad voor Accreditatie, Consumentenbond en de Stichting Reclame Code.

Milieukeur

Dit is het Nederlandse keurmerk. Producten met het Milieukeur zijn minder milieubelastend ten opzichte van vergelijkbare producten. Het Milieukeur vindt u bijvoorbeeld op papier, verf en meubelen. Het Milieukeur kijkt naar de hele levenscyclus van een product of dienst. Meer informatie staat op www.milieukeur.nl.

FSC

FSC is een keurmerk voor duurzaam geproduceerd hout. Het keurmerk garandeert dat regenwouden met rust worden gelaten. Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe aangeplant. Meer informatie staat op www.fsc.nl.

Europees Ecolabel

Het Europees Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Unie. Het Ecolabel staat, net als Milieukeur, op producten die minder belastend zijn voor het milieu in vergelijking met soortgelijke producten. Meer informatie staat op www.europeesecolabel.nl.

Der Blaue Engel

Dit is de Duitse variant van het Nederlandse Milieukeur. In Nederland vindt u Der Blaue Engel onder andere op papier en papierproducten, elektrische apparaten, kopieerapparaten en computers. Meer informatie staat op www.blauer-engel.de/en

Umweltzeichen

Het Oostenrijkse Umweltzeichen is wat betreft eisen vergelijkbaar met het Nederlandse Milieukeur. In Nederland voeren sommige fabrikanten van kopieerpapier dit keurmerk. Meer informatie staat op www.umweltzeichen.at.

Nordic Ecolabel

Het Nordic Ecolabel is het milieukeurmerk van Scandinavische landen. U kunt het Nordic Ecolabel tegenkomen op onder meer (chloorvrij geproduceerd) papier. Meer informatie staat op www.nordic-ecolabel.org.

PEFC

Producten met het PEFC logo zijn gemaakt van verantwoorde hout- en/of papierproducten. In deze producten zitten geen oplosmiddelen en zijn chloorvrij gebleekt. Bovendien is de verpakking van gerecycled materiaal. Meer informatie staat op www.pefcnederland.nl.

Bra Miljöval

Het Zweedse milieukeurmerk Bra Miljöval kunt u in Nederland tegenkomen op natuurlijke producten, bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, papier, artikelen voor persoonlijke verzorging en textiel. Meer informatie staat op www.naturskyddsforeningen.se.


Diverse fantasiesymbolen
Van talloze ‘fantasiesymbolen’ zoals boompjes, blaadjes en visjes, is vaak niet duidelijk wat ze betekenen.
De aanbieder van een product of dienst kent ze aan zichzelf toe.